Un nou scandal la Londra. Mai mulți traderi sunt cercetați pentru manipularea dobânzilor. Cum ar putea fi afectați românii cu credite în dolari sau franci elvețieni

Un nou scandal la Londra. Mai mulți traderi sunt cercetați pentru manipularea dobânzilor. Cum ar putea fi afectați românii cu credite în dolari sau franci elvețieni
Publicat: 03/11/2013, 16:01
Actualizat: 20/03/2019, 20:09

Traderi valutari de top de la unele dintre cele mai mari bănci din lume au fost trimiși în concediu, în urma unei investigații a autorităților britanice privind o posibilă manipulare a referinței LIBOR, dobândă relevantă și în România, la acordarea creditelor în dolari sau franci elvețieni. Persoanele în cauză sunt suspectate că ar fi manipulat ratele de schimb valutar prin intermediul unor camere de chat online, scrie Wall Street Journal.

LIBOR-ul reprezintă o dobândă medie a împrumuturilor în valută între bănci, dobândă folosită drept referință de către numeroase instituții financiare monetare, printre care și băncile comerciale din România. Evoluția LIBOR-ului are un impact direct asupra costurilor unui credit pentru populație. O majorare a referinței se traduce prin dobânzi mai ridicate la creditele în dolari sau în franci elvețieni accesate de persoanele și companiile din România.

Cei peste 10 traderi implicați în cel mai recent scandal privind manipularea dobânzilor la valută sunt din New York, Londra și Tokyo. Ei ar proveni de la cinci bănci de top, printre carfe Barclays, UBS și Citigroup.

În cadrul investigației au fost descoperite mai multe mesaje și conversații purtate de acești traderi în camere online de chat având nume precum „cartelul” sau „clubul bandiților”. În cadrul acestor discuții, traderii ar fi împărtășit între ei, deci competiției, informații „sensibile” despre piață, glumind totodată despre posibilitatea de a influența ratele de schimb, au explicat surse apropiate anchetei.

Având în vedere amploarea pe care o ia investigația, autorității de reglementare din Marea Britanie, două bănci, respectiv Barclays și UBS, au angajat avocați specializați în drept penal pentru a-i reprezenta pe traderii implicați în aceste discuții, respectivii traderi fiind totodată trimiși în concediu.

Plecarea bruscă a acestor traderi reprezintă o problemă în sine pentru piețele financiare internaționale, în contextul în care la Londra se desfășoară 41% din activitatea valutară din lume, dar și pentru că trei dintre traderii trimiși acasă sunt foști sau actuali membri ai comitetului pentru supravegherea pieței valutare din cadrul Băncii Angliei.

Ancheta vine la puțin timp după ce un scandal similar s-a încheiat cu plata unor penalități de circa 3,5 miliarde de euro de către un grup format din cinci dintre cele mai mari bănci din lume.

Ce este LIBOR-ul și câți români sunt afectați

LIBOR, o abreviere de la London Interbank Offered Rate, reprezintă rata dobânzii de pe piața londoneză interbancară, mai exact, dobânzile pe care le aplică principalele bănci din lume pentru creditele în valute precum lira sterlină, euro, dolarul american sau francul elvețian.

LIBOR se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă practicate de mai multe bănci mari. Băncile care contribuie la formarea LIBOR sunt Bank of America, Bank of Tokyo-Mitsubishi, Barclays Bank, BNP Paribas, Citibank, Credit Agricole, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC, JP Morgan Chase, Lloyds Banking Group, Rabobank, Royal Bank of Canada, Societe Generale, Sumitomo Mitsui Bank, Norinchukin Bank, Royal Bank of Scotland și UBS.

În România, LIBOR intră în costul de finanțare al unui credit în valută străină, cu excepția împrumuturilor în euro. Mai exact, una dintre componentele care formează dobânda unui credit în franci elvețieni sau în dolari este referința LIBOR.

La nivelul lunii septembrie, soldul creditelor acordate persoanelor fizice în alte valute, în principal în dolari și în franci elvețieni, se ridica la echivalentul a 11,9 miliarde de lei, în scădere cu 12,6% față de anul anterior, când acesta înregistra un nivel de 13,6 miliarde de lei, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR).

Totodată, soldul creditelor în franci, dolari și alte valute decât euro acordate companiilor atingea în septembrie echivalentul a 3,7 miliarde de lei, în scădere cu 14,3% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Fiica Elenei Lasconi este internată în spital! Candidatul USR a primit această veste chiar îniante...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...